RÚVZGA
Vydanie rozhodnutia / záväzného stanoviska / Oznámenie
Informácie
Hygiena výživy a predmetov bežného používania - Koncepcia
Vedúca oddelenia:
Ing.Mgr. Jana Jakabová, PhD.
tel.:031/780 67 25, 031/78 33 414
e-mail:
ga.hv@uvzsr.sk
Oddelenie tel.:
031/78 33 415
031/78 33 416
031/78 33 424
e-mail:
Oddelenie hygieny výživy sa zaoberá zdravou výživou obyvateľstva, metódami a podmienkami maximálneho priblíženia výživy
obyvateľstva fyziologickému optimu, ktoré je možné dosiahnuť v konkrétnych životných a pracovných podmienkach obyvateľstva.
Náplň práce:
Na základe získaných poznatkov:
- presadzuje zásady správnej výživy obyvateľstva v závislosti od základných fyziologických charakteristík, pracovných a životných podmienok,
- sleduje hygienickú problematiku spoločného stravovania so zvláštnym zreteľom na zdravotnú nezávadnosť podávanej stravy,
- analyzuje stav zdravia populácie vo vzťahu k zisteným rizikám v procese výživy a navrhuje opatrenia k náprave,
- vykonáva poradenskú činnosť so zvláštnym zreteľom na ovplyvňovanie stravovacích zvyklostí obyvateľov. Základné teoretické východiská pre túto činnosť poskytujú odporúčané výživové dávky pre obyvateľstvo SR,
- sleduje zdravotnú bezpečnosť potravinových surovín, polotovarov, hotových výrobkov a pokrmov na rôznych stupňoch ich úpravy, spracovania, uskladňovania a ich uvádzania do obehu,
- sleduje alimentárne nákazy a otravy a vypracováva návrhy opatrení na ich prevenciu,
- kontroluje a hodnotí vedenie evidencie monitorovania kontrolných kritických bodov a ich verifikácie pracovníkmi potravinárskych zariadení,
- kontroluje dodržiavanie predpisov týkajúcich sa zdravotnej a odbornej spôsobilosti osôb činných v potravinárstve,
- posudzuje úroveň vykonania sanitácie vrátane dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie v potravinárskych zariadeniach,
- posudzuje návrhy na umiestnenie potravinárskych závodov,
- poskytuje konzultácie k projektovým dokumentáciám stavieb potravinárskych zariadení,
- vykonáva štátny zdravotný dozor nad zdravotnou bezpečnosťou kozmetických prostriedkov a predmetov prichádzajúcich do priameho styku s potravinami (obalový materiál).
Metódy práce:
- vykonávanie štátneho zdravotného dozoru a potravinového dozoru,
- epidemiologické štúdie výživového stavu obyvateľstva,
- monitorovanie životných podmienok vybraných populačných skupín vo vzťahu k výživovému stavu,
- hygienické laboratórne vyšetrovacie metódy pre sledovanie požívatín, najmä potravinových surovín, polotovarov, potravinárskych výrobkov, hotových jedál a celých denných dávok stravy, so zreteľom k ich skladbe a vlastnostiam,
- štatistické metódy,
- zdravotno-výchovné metódy.
Spolupráca:
- s ostatnými odbormi hygieny a epidemiológie,
- s orgánmi štátnej správy a samosprávy,
- s regionálnou veterinárnou a potravinovou správou,
- s pracoviskami rezortu MZ SR a iných rezortov,
- s regionálnimy masovokomunokačnými prostriedkami pri poskytovaní informácií
- so inými zložkami verejného života.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva
so sídlom v Galante
Hodská č. 2352/62
PSČ 924 81 Galanta
tel.: 031/ 780 32 21
e-mail: ruvzga@uvzsr.sk
úradné hodiny podateľne:
Pondelok-Piatok :
8.00 - 15.00 hod.
úradné hodiny pokladne:
Pondelok-Piatok :
8.00 - 14.00 hod.
konzultačné hodiny,
iba po telefonickom dohovore:
Pondelok-Piatok :
8.00 - 14.00 hod.
Kontaktujte nás